Dryneedling

Wat is dry needling?

thumbnail_IMG_5602.jpg

Met dry needling kun je spierpijn of chronische spierklachten behandelen. Wanneer spieren overbelast zijn door trauma, training, stress, slecht passend zadel of bijvoorbeeld een langdurige verkeerde belasting, functioneren spieren niet meer optimaal. Afvalstoffen kunnen zich ophopen en er kan een tekort aan zuurstof ontstaan. De vezels van de spier functioneren niet meer zoals het hoort (myosine en actine filamenten glijden niet goed meer langs elkaar) en er kunnen spierknopen/triggerpoints ontstaan. Dit kan pijn geven die ook naar andere gebieden in het lichaam kan uitstralen. Ook kan de spier minder krachtig worden en er kan stijfheid optreden.

Tijdens een dry needling behandeling wordt gebruik gemaakt van ‘droge’ (dry) acupunctuurnaalden, er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. De accupunctuurnaalden worden in deze triggerpoints geplaatst.

Door het plaatsen van de naalden kan de spier ontladen en ontspannen. Er kan dan een schokje of samentrekking van de spier te zien zijn. Dit heet een twitch (zie video). De spier ontlaadt zich en zal daarna ontspannen.
De meeste paarden reageren goed op het prikken van de naalden en vinden het zelfs ontspannend. 

 

Waarom dry needling naast osteopathie?

Sommige paarden hebben veel pijn en een hoge spierspanning. Wanneer de spieren zo strak zijn kunnen sommige osteopathische technieken minder prettig aanvoelen. Ook kan de spierspanning, veroorzaakt door een triggerpoint, ervoor zorgen dat het osteopathisch behandelde gewricht opnieuw geblokkeerd raakt. Of de osteopathische blokkades willen niet goed loslaten.

Door middel van dry needling kan de spierspanning afnemen. Dit kan een gunstig effect hebben op de resultaten van de osteopathiebehandeling.

Daarbij is het wel van belang dat de dry needling zo efficiënt mogenlijk uitgevoerd wordt, met respect voor de fascia.

Daarom behandel ik volgens een methode waarbij rekening gehouden wordt met de spierketens. Door het prikken van een doelgericht gekozen spier worden meerdere spieren in deze keten bereikt. Daardoor hoeven er minder plekken aangeprikt te worden.