Wat is osteopathie?

Het lichaam voert de hele dag bewegingen uit, bewust en onbewust. 

​Het bewegen van de benen of het draaien van het hoofd zijn bewuste bewegingen. Knipperen met de ogen, ademhalen en het pompen van het hart zijn voorbeelden van bewegingen waar mens en dier zich niet voortdurend bewust van zijn.
Bewegingen kunnen elkaar beïnvloeden. Zo zorgt bijvoorbeeld tijdens het lopen de beweging van de benen voor beweging in nek en rug.

Omdat alles met elkaar samenhangt, werkt een osteopaat vanuit een holistische visie en behandelt hij bijvoorbeeld niet alleen een schouder of heup, maar brengt het geheel met elkaar in verband.  

Vier pricipes van osteopatie

Osteopathie is gebaseerd op een viertal principes die hieronder staan weergeven.Uitgangspunt is dat alles in het lichaam beweegt en kan stromen. Is dit niet het geval, dan kunnen er klachten ontstaan.Dr. A.T.Still is de grondlegger van de osteopathie en illustreert dit met de uitspraak: " Daar waar mobiliteit optimaal en harmonieus is, krijgt de ziekte geen kans." 

Het belang van de bloedvaten

Levend weefsel heeft continue verzorging nodig. Doorbloeding van weefsels zorgt er voor dat er zuurstof, voedingsstoffen, hormonen, etc. in de weefsels terecht komen. Wanneer door een bewegingsbeperking dit minder wordt, zal het weefsel in kwaliteit afnemen.

 

Je kunt dit vergelijken met een rivier.

Wanneer er doorstroming is, blijft het water vers, helder en gezond. Maar wanneer er een grote steen in de rivier ligt en het water niet kan doorstromen, krijg je stilstaand, troebel water. Het water wordt zo een bron van besmetting. In ons lichaam is die steen in de rivier te vergelijken met verminderde bewegelijkheid in organen, blokkades van gewrichten, spanning op spieren, fascia of ligamenten. Als er geen goede bloeddoorstroming is, zullen afvalstoffen zich ophopen en wordt het weefsel "ziek".

Structuur en functie

Botten dienen voor stevigheid en bescherming. Wanneer er veel druk- of trekkracht op komt, zal er meer botopbouw plaatsvinden. Wanneer de functie afneemt, heb je juist meer botafbraak.

Je zou kunnen zeggen: de structuur bepaalt de functie en de functie bepaalt de structuur.

 

Iets vergelijkbaars geldt ook voor bijvoorbeeld organen en andere weefsels. Een verandering in de functie of activiteit van een orgaan of weefsel leidt ook tot wijzigingen in structuur ervan.​

Bij verminderde bewegelijkheid verandert het bewegingspatroon en verandert vervolgens ook de structuur. Het lichaam zal proberen dit te compenseren. Wanneer compenseren niet meer mogelijk is, ontstaat er een structureel probleem en treedt er "ziekte" op.

Het lichaam is een eenheid

Zelfherstellend vermogen

Het lichaam streeft altijd naar gezondheid. Wanneer het uit balans wordt gebracht wil het weer in balans komen.

Er zijn allerlei systemen actief die proberen het lichaam zo gezond mogelijk te houden.


Het zelfherstellend vermogen is daarbij sterk afhankelijk van beweging. Zoals hierboven al is gezegd, vindt door beweging toevoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen plaats. Via de vloeistoffen in het lichaam worden afvalstoffen afgevoerd en voedingsstoffen aangevoerd. Dit is noodzakelijk om het lichaam gezond te houden.


Osteopathie helpt deze systemen. Daar waar de mobiliteit weer herstelt, wordt de circulatie weer mogelijk.

Het lichaam is een eenheid. Alles houdt verband met elkaar en kan alleen als één geheel met elkaar functioneren. Zowel fysiek als mentaal en emotioneel.

Een osteopaat werkt in op drie systemen:

  • Het pariëtale systeem, dit is het bewegingsapparaat (botten, spieren, gewrichten).

  • Het viscerale systeem, dit zijn de organen. 

  • Het cranio-sacrale systeem, dit zijn de schedelbeenderen, hersenvliezen en het heiligbeen.

Deze drie systemen beïnvloeden elkaar. Zo kan een verminderde bewegelijkheid van een orgaan zorgen voor een geblokkeerde schouder of ruggenwervels. Verminderde beweging van het heiligbeen kan een probleem geven rond de schedel. Een osteopaat probeert relaties te leggen tussen deze drie systemen en mobiliteit en vitaliteit terug te geven aan het lichaam.

Dit kan ook effect hebben op het mentaal/emotionele vlak. Wanneer een paard fysiek beter in zijn vel zit zal hij zich waarschijnlijk ook mentaal beter voelen. En vice versa; een paard dat altijd veel stress heeft door bijvoorbeeld werk dat hij niet leuk vindt of een buurman waar hij niet mee op kan schieten, zal fysiek ook niet optimaal funtioneren. Dit aspect is ook belangrijk om mee te nemen in de zorg voor het paard.